A PENÉSZ ÉS AZ ÉTELEK
Vannak ételek, amelyeknek kimondottan jót tesz a penész, és fogyaszthatóak, ebben az esetben azonban nemespenészről van szó, ami nem ugyanaz, mint a romlott ételeken megjelenő penészesedés. A bomlási természetes velejárója a penész, mely idővel megjelenik az ételeken. A gombafonalak mélyen megvetik magukat az élelmiszerben, így lehet, hogy azt gondoltad, eltávolítottad a penészes részt, de nem így van. A komoly bajt a mycotoxin nevű anyag jelenti, mely a penész egyik vegyülete, amely rendkívül káros egészségügyi hatásokkal bír.
Allergiás reakciók, asztmatikus tünetek
A penész melléktermékei olyan allergizáló anyagokat tartalmazhatnak, amelyek irritálhatják az arra érzékenyek nyálkahártyáját és légzőszerveit. A penészgomba emberre-állatra egyaránt hat, tehát penészes ételt ne adj a házi kedvencednek se, mert őt is meg fogja viselni.
Hányinger és gyomorpanaszok
A penész toxikus anyagai igen gyorsan mérgezőek, a gyomorba kerülve hirtelen reakciókat válthatnak ki. Hasmenéssel járó gyomorgörcs és hányás is jelentkezhet egyidejűleg.
Bőrkiütés és viszketés
A magas nedvtartalmú élelmiszerekben a penészgombával együtt könnyebben elszaporodhatnak egyes baktériumok is.
Ha gyanús küllemű és állagú ételt ettél, és utána rád nem jellemző módon kipirul, felduzzad vagy viszketni kezd a bőröd, akkor biztosan az ennivalóban található penészgomba a hibás.
Rákkeltő hatásmechanizmusok
Főleg az olyan ételben, amelyben őrölt magvak vannak, penészedés után kialakulhat az aflatoxin, amely a nevében hordozza mérgező jellegét. Ez egy brutális gombaméreg, az úgynevezett karcinogén, vagyis rákkeltő vegyületek közé tartozik. Mogyoróban és gabonafélékben alakulhat ki, ezért is tilos penészes magvas kenyeret vagy péksüteményt bármilyen formában fogyasztani.
Kerüld el inkább a penészt!
Ha látványosan és foltokban megjelenik a penész az ételen, próbáld meg teljesen elkerülni. Ne szagolj bele a romlott ételbe, mert egyes spórafajtákat fel is szippanthatsz vele. A keményebb ételekről leszelheted a romlott részt, de ujjnyi vastagsággal elkülönítve a még éptől. Ne kapargasd a penészes részt, mert ezzel is csak szétterjeszted a penészgombákat. Ha az ételt teljesen befedi a penész, zacskózd be, és úgy dobd ki. A penészgombás élelmiszer helyét fertőtleníteni érdemes, és a mellette lévő ételeket is le kell ellenőrizni, hogy gombamentesek maradtak-e.